CONVERSATIONS WITH MY MOTHER

Conversations with my Mother is een nieuwe muziektheatervoorstelling van regisseur Matthias Mooij en componist Benedict Weisser, waarin de gemankeerde communicatieve relatie tussen moeder en zoon centraal staat. Voor het libretto werd aan zeven schrijvers gevraagd om een telefoongesprek met hun moeder op te tekenen. Een fictief of autobiografisch gesprek waarin ze eindelijk tot uitdrukking brengen wat ze altijd al hadden willen zeggen. Weisser en Mooij: "Het onderwerp is zo universeel dat je er een groot aantal schrijvers naar kunt vragen, en van ieder een ander verhaal te horen krijgt."
2013

componist: Benedict Weisser
regisseur: Matthias Mooij (1976-2014)

Muziektheater over de ondoorgrondelijke relatie tussen moeder en zoon



Diamantfabriek presenteert i.s.m. Nieuw Amsterdams Peil Conversations with my Mother

Wereldpremière zaterdag 7 december 2013
Muziekgebouw aan 't IJ tijdens Babelfestival

Het lijkt vaak onmogelijk om tegen je moeder te zeggen wat je je voorgenomen had. Tegenstrijdige gevoelens slingeren zich door de telefoondraad: de poging om van haar los te komen, de behoefte aan bevestiging, de aanzet om liefde te verwoorden.

"Elke gedachte om haar te bellen onderdruk ik. Telefoneren is eenrichtingsverkeer. Wie als eerste belt is als de speler in het schaakspel aan zet, neemt het initiatief en bepaalt het verloop van het spel. Tegenover mijn moeder ben ik een verdediger. Altijd geweest." (Abdelkader Benali)

Libretto
De teksten die ten grondslag liggen aan het libretto worden verzorgd door zowel ervaren schrijvers (Tommy Wieringa, Abdelkader Benali, Oscar van den Boogaard en Herman Brusselmans) als jonge schrijvers (Jibbe Willems, Marcel Lenssen en schrijver/rapper Omar Dahmani). De keuze viel op deze schrijvers omdat zij eerder indringend over hun moeder schreven, ervaring hebben met theater/muziektheater en/of talentvol schrijver zijn. Het libretto komt tot stand door een montage van deze teksten door Matthias Mooij en Benedict Weisser. De nieuwe compositie van Weisser brengt door een samenhangende, overkoepelende structuur eenheid aan in de collage van teksten. De buitenste schil van de muziek bestaat uit een repetitieve laag waaronder een diepere, emotionelere laag schuilgaat. Met verrassende instrumenten zoals de Erard vleugel creëert Weisser een klankprofiel analoog aan de vaak disfunctionele en wederzijds afhankelijke moeder-zoon relatie. Hij navigeert zijn muziek tussen extreme emoties: koud en warm, fragiel en brutaal.

Regie
Regisseur Mooij integreert in zijn regie de musici van het Nieuw Amsterdams Peil. Een gerenommeerd ensemble waarmee de Diamantfabriek voor het eerst samenwerkt. Op het werkterrein van de hedendaagse muziek is de ontwikkeling van kleinschalig muziektheater een gemeenschappelijke drive. In het toneelbeeld van de Finse scenograaf Piia Maria wordt de cyclus van alledaagse handelingen van de moeders tijdens de telefoongesprekken met de zoon onder een vergrootglas gelegd. Honderden gewassen en gestreken overhemden zijn getuigen van emoties van moeder en zoon.

Bijzondere samenwerking
De Diamantfabriek werkt voor deze muziektheaterproductie voor het eerst samen met het gerenommeerde ensemble Nieuw Amsterdams Peil. Op het werkterrein van de hedendaagse muziek, is de ontwikkeling van kleinschalig muziektheater een gemeenschappelijke drive. Componist Benedict Weisser schrijft voor een ongewone combinatie van instrumenten en regisseur Matthias Mooij integreert de musici van NAP in zijn regie.

Nieuw Amsterdams Peil
Nieuw Amsterdams Peil (NAP) is in 2005 opgericht door violiste Heleen Hulst en pianist Gerard Bouwhuis. Het spelerscollectief bestaat louter uit specialisten op het gebied van de uitvoeringspraktijk van nieuwe muziek. NAP wil de diversiteit en rijkdom van kamermuziek, van componisten en diverse muziekstromingen laten zien. De nadruk ligt daarbij op repertoire uit de 20e eeuw. Net zoals de Diamantfabriek zoekt NAP naar nieuwe manieren om kleinschalig muziektheater te maken, geschreven door hedendaagse componisten.
Dit is een double diamond productie: compositietalenten uit de hedendaagse muziek en regietalenten uit de Nederlandse theaterpraktijk werken in vaste koppels opnieuw met elkaar samen aan een avondvullende muziektheatervoorstelling.
Concept
Matthias Mooij, Benedict Weisser

Compositie
Benedict Weisser

Regie
Matthias Mooij

Teksten libretto
Abdelkader Benali, Oscar van den Boogaard, Herman Brusselmans, Omar Dahmani, Marcel Lenssen, Tommy Wieringa, Jibbe Willems

Libretto
Matthias Mooij i.s.m. Benedict Weisser

Ensemble
Nieuw Amsterdams Peil.
Gerard Bouwhuis (Erard-vleugel, spinet, synthesizer), Heleen Hulst (viool, mandoline), Pepe Garcia (slagwerk), Dario Calderone (contrabas), Lars Wouters van den Oudenweijer (basklarinet/contrabasklarinet)

Solisten
sopraan Young Hee Kim, sopraan Keren Motseri, acteur Bart Klever, actrice Tine Cartuyvels

Scenografie:
Piia Maria

Decorassistent:
Ankie Stoetzer

Uitvoer decor:
Nicky Nina de Jong, Dymph Boss

Kostuums:
Judith de Zwart

Geluidsontwerp:
Clare Gallagher

Elektronica:
Sybren Danz

Lichtontwerp:
Maarten Warmerdam

Dramaturgisch advies:
Robbert van Heuven

Uitvoerend techniek:
Kees van Zelst

Copiist bladmuziek:
Ko Duijvestijn

Assistent techniek:
Dario Giustarini, Ralph Verdult

Decorbouw:
KEEN

Engelse vertaling boventiteling:
Benedict Weisser, Matthias Mooij, Jessica Cohen (David Grossmans tekst)

Boventiteling:
Eveline Karssen, Ellen Bouwmeester, Johan Lippens

Artistieke begeleiding:
Sylvia Stoetzer

Conversations with my Mother is financieel mogelijk gemaakt door: Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuid, Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Norma Fonds, SNS Reaal Fonds en VSB Fonds. De compositie van Benedict Weisser wordt gecomponeerd in opdracht van Fonds Podiumkunsten.

Met dank aan: Babelfestival, Ostadetheater, Muziekgebouw aan 't IJ, Miranda Bruinzeel (Nightwriters Agency), Uitgeverij Cossee, Natalia Alvarez-Arenas, James Oesi, Enric Sans I Morera, Frits Janmaat * Bijdrage libretto: een extra tekstfragment uit Uit de tijd vallen (2011) van David Grossman

Benedict Weisser

Beneditct Weisser (1967) heeft een bijzondere affiniteit met vocale muziek, opera en muziektheater. Elementen van de Haagse School-stijl koppelt hij aan expressieve zanglijnen en zijn eigen herkenbare harmonische idioom. Weisser studeerde compositie aan het conservatorium in Oberlin (VS), het Utrechts Conservatorium en bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

In 2013 maakte Weisser in opdracht van de Diamantfabriek de muziek-theatervoorstelling Conversations with my mother over de relatie tussen moeder en zoon. Zeven vooraanstaande schrijvers (o.a. Oscar van den Boogaard, Tommy Wieringa) schreven een fictief telefoongesprek met hun moeder waarin ze tot uitdrukking brengen wat ze altijd al hadden willen zeggen. De voorstelling kreeg respectievelijk een vier- en een vijfsterrenrecensie in NRC en de Volkskrant. In 2009 maakte Weisser met de inmiddels internationaal doorgebroken regisseur Lotte de Beer de opera Penthesilea (het Kameroperahuis Zwolle) en in 2010 samen met regisseur Sjaron Minailo de locatie-opera A Stranger to myself (de Diamantfabriek) voor de Cinetol bibliotheek.

Matthias Mooij (1976-2014)

Matthias Mooij studeerde aan de regieopleiding van de Amsterdamse Theaterschool. Daarna werkte hij als freelance regisseur met een grote interesse voor muziektheater.

Mooij maakte onder andere voorstellingen bij de Toneelschuur, Orkater, Korzo en Huis a/d Werf en de Utrechtse Spelen en werkte als vaste assistent-regisseur samen met Ivo van Hove, Johan Simons en Pierre Audi bij Toneelgroep Amsterdam. Hij maakte zijn eerste grote zaalvoorstelling Mogadishu in opdracht van de Utrechtse Spelen met ervaren acteurs en jonge acteertalenten. Mooij maakte in Zwitserland verschillende muziektheaterstukken, o.a. bij Junges Theater Basel. In 2010 ontving hij daarvoor een nominatie voor de ZKB-förderpreis. In opdracht van de Diamantfabriek maakte hij The Open Road, een voorstelling die in 2010 werd doorontwikkeld voor een landelijke tournee in het kader van de serie Club Opera. Mooij bracht in The Open Road en in het eerder voor Korzo gemaakte De Stad met componiste Kate Moore een spannende synergie tot stand tussen muziek en drama. Matthias Mooij overleed op 24 juli 2014 aan de gevolgen van longkanker.

 © Ontwerp Yvo Zijlstra, Antenna-men Foto: Carel van Hees

Trailer Conversations with my Mother Diamantfabriek jan. 2014 from Diamantfabriek on Vimeo.

Recensie David Porcelijn NRC 9 dec. 2013
Recensie Vincent Kouters Volkskrant 9 dec. 2013
Artikel Parool - Jos Bloemkolk - vrijdag 5 december 2013



Column regionale media - Tommy Wieringa - 14 december 2013

open pdf-file
donderdag 18 september 2014
GRAND THEATRE GRONINGEN

do 18 september 2014 20.30u

Voor meer info en reserveren, klik hier.


woensdag 21 mei 2014
ROTTERDAMSE SCHOUWBURG | OPERADAGEN ROTTERDAM

wo 21 mei 2014 20.30u

Voor meer info en reserveren, klik hier.


donderdag 20 maart 2014
CONCORDIA, ENSCHEDE

do 20 mrt. 2014 20.30u

Klik hier om te reserveren.


zaterdag 15 maart 2014
KORZO THEATER, DEN HAAG | FESTIVAL DAG IN DE BRANDING

za 15 mrt. 2014 17.00u

Klik hier om te reserveren of kijk hier voor het volledige programma van Dag in de Branding.


zondag 2 maart 2014
BRANDING TALKSHOW IN KORZO TIJDENS DAG IN DE BRANDING

Zondag 2 maart 12.00 uur

Onder het genot van een lichte lunch begint u de zondag goed tijdens de Branding Talkshow met interessante gesprekken, filmpjes, previews van nieuwe voorstellingen en optredens. Gastvrouw is Jellie Brouwer, bekend van het programma Kunststof op radio 1. In deze tweede editie spreekt zij met de makers van Conversations with my Mother, die op 15 maart tijdens Dag in de Branding te zien is.

Eerst is er een interview met componist Benedict Weisser, pianist Gerard Bouwhuis en schrijver Omar Dahmani. Daarna brengt Gerard Bouwhuis samen met sopraan Keren Motseri een fragment uit de voorstelling ten gehore.

Klik hier voor meer informatie en kaarten.


woensdag 22 januari 2014
TONEELSCHUUR, HAARLEM

wo 22 jan. 2014 20.30u
Inleiding om 19.30u

Klik hier om te reserveren.


zaterdag 7 december 2013
MUZIEKGEBOUW AAN 'T IJ, AMSTERDAM | BABELFESTIVAL

za 7 dec. 2013 20.15u (wereldpremiere)
Inleiding om 19.15u

Klik hier om te reserveren.


zondag 1 december 2013
OSTADETHEATER, AMSTERDAM | BABELFESTIVAL

zo 1 dec. 2013 15.00u (try-out)
Nagesprek

Klik hier om te reserveren.


vrijdag 29 november 2013
OSTADETHEATER, AMSTERDAM | BABELFESTIVAL

vr 29 nov. 2013 - 20.30u (try-out)

Klik hier om te reserveren.


Grand Theatre, Groningen
Grand Theatre Groningen maakt en brengt voorstellingen en concerten. Scherp en prikkelend. Wereldwijd, vanuit het hart van Groningen. Naast de huisgezelschappen Het Houten Huis, Club Guy & Roni en De Jongens en festivals als Eurosonic/Noorderslag, Noorderzon en Jonge Harten krijgen leuke stadsinitiatieven, jonge ondernemers en programmamakers de ruimte. Ook het NNT is altijd welkom. Grand Theatre Groningen zoekt, scout en spoort aan om die vaak nog onbekende, ambitieuze podiumkunstenaars, tijd, ruimte en steun te bieden om hun ideeën te verwezenlijken. En diepgang te geven. Met als resultaat scherpe, prikkelende voorstellingen en concerten die midden in de actualiteit staan. Jan Stelma is hierbij betrokken als artistiek initiator.
050 314 0550
Grote Markt 35 9711 LV Groningen

Rotterdamse Schouwburg
Ruim twintig jaar geleden ging de Rotterdamse Schouwburg open aan het Schouwburgplein. In oktober 2010 begon het gebouw van architect Wim Quist aan een nieuwe fase in zijn bestaan: door de verbouwing van de publieksruimte beneden tot grand café kan iedereen er dagelijks terecht vanaf elf uur. De schouwburg is na de verbouwing nog meer een stedelijke ontmoetingsplek. Intussen blijft het theater gewoon doen waar het voor is: dans, toneel en muziektheater programmeren voor een breed publiek – van de allerkleinsten tot en met de meest doorgewinterde operaliefhebber. Het eigen Productiehuis produceert zelf voorstellingen. De schouwburg kiest voor kwaliteit, inspiratie en avontuur. U kunt dat elke dag meemaken.
010 411 81 10
Schouwburgplein 25 3012 CL ROTTERDAM

Concordia, Enschede
Concordia laat jong en oud, kenners en leken, vaste gasten en toevallige voorbijgangers op een aangename manier genieten van hedendaagse film, theater en beeldende kunst. Met dit multidisciplinaire professionele kunstenaanbod is Concordia stevig geworteld in Enschede en omgeving. Het doel is kunst dichtbij de mensen te brengen. Dat doet Concordia op locaties in Enschede die zich bij uitstek daarvoor lenen in het markante cultuurcluster van de wijk Roombeek en in de levendige uitgaansomgeving van de binnenstad.
053 430 09 99
Langestraat 56 7511 HC Enschede

Korzo, Den Haag
Korzo staat bekend als een avontuurlijk podium in het oude stadshart van Den Haag, maar ook als één van de grootste productiehuizen voor de dans van Nederland. Na een grootscheepse verbouwing van het gebouw aan de Prinsestraat is Korzo weer thuis!
070 363 75 40
Prinsestraat 42 2513 CE Den Haag

Korzo, Den Haag
Korzo staat bekend als een avontuurlijk podium in het oude stadshart van Den Haag, maar ook als één van de grootste productiehuizen voor de dans van Nederland. Na een grootscheepse verbouwing van het gebouw aan de Prinsestraat is Korzo weer thuis!
070 363 75 40
Prinsestraat 42 2513 CE Den Haag

Toneelschuur, Haarlem
De Toneelschuur is een servicegericht theater, film- en productiehuis in het hart van Haarlem. Zowel lokaal, regionaal als landelijk wil de Schuur een toonaangevende organisatie zijn. De voorstellingen en films zijn inspirerend, innovatief, open en spraakmakend en worden getoond aan een uiteenlopend publiek passend bij de betreffende film of voorstelling.

Toneelschuur Producties biedt jaarlijks een selecte groep theatermakers de mogelijkheid hun artistieke talent in een traject op maat te ontwikkelen. Toneelschuur producties zijn divers en verrassend, met kwaliteit en professionaliteit als uitgangspunten. De Toneelschuur en Toneelschuur Producties willen een continue bijdrage aan de ontwikkeling en verbreding van de podiumkunsten leveren.

De Schuur is een huis waar altijd iets gebeurt, waar medewerkers, publiek en bespelers zich thuis voelen en graag terugkomen.
023 517 39 10
Lange Begijnestraat 9 2011 HH Haarlem

Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
Muziekgebouw aan 't IJ is een internationaal toonaangevend, open en gastvrij podium in Amsterdam, dat excelleert in concerten hedendaagse muziek en de daaraan gerelateerde genres klassiek, jazz, elektronische popmuziek en wereldmuziek.
020 788 20 00
Piet Heinkade 1 1019 BR Amsterdam

Ostade A'dam
Ostade A'dam is een podium voor muziek, theater en cultuur in de Pijp. Een intieme locatie voor aantrekkelijk, artistiek cultureel aanbod voor alle leeftijden. Een ontmoetingsplaats voor kleinschalig en niet mainstream (muziek)theater, voor poppen- en objecttheater en voor jeugdtheater. Daarnaast verbindt Ostade zich met de buurt middels verschillende projecten. In samenwerking met de Diamantfabriek organiseert Ostade A'dam jaarlijks in de eerste twee weken van december de Muziektheaterdagen A'dam (voorheen Babelfestival). Een Amsterdams festival voor hedendaagse muziek en muziektheater en kleinschalige opera.
020 67 950 96
Van Ostadestraat 233d 1073 TN Amsterdam

Ostade A'dam
Ostade A'dam is een podium voor muziek, theater en cultuur in de Pijp. Een intieme locatie voor aantrekkelijk, artistiek cultureel aanbod voor alle leeftijden. Een ontmoetingsplaats voor kleinschalig en niet mainstream (muziek)theater, voor poppen- en objecttheater en voor jeugdtheater. Daarnaast verbindt Ostade zich met de buurt middels verschillende projecten. In samenwerking met de Diamantfabriek organiseert Ostade A'dam jaarlijks in de eerste twee weken van december de Muziektheaterdagen A'dam (voorheen Babelfestival). Een Amsterdams festival voor hedendaagse muziek en muziektheater en kleinschalige opera.
020 67 950 96
Van Ostadestraat 233d 1073 TN Amsterdam