Black Perfume

Over de verdoving om de pijn van het dagelijkse leven te verdragen naar het beroemde verhaal ‘Morfine’ van Mikhail Bulgakow voor 2 zangers en 3 musici.
2012

componist: Anna Mikhailova
regisseur: Annechien Koerselman

Première: 14 december 2012De jonge Polyakov is als dokter aangesteld op een afgelegen post op het Russische platteland. Alle denkbare ziektes – van gebroken benen tot psychiatrische stoornissen - komen aan zijn behandeltafel voorbij. En niet alleen zijn patiënten, ook Polyakov tobt met zijn gezondheid. Want de verbroken relatie met Amneris, een operazangeres uit Moskou, valt hem zwaar.
Maar dan dient er zich een even hemelse als verleidelijke oplossing aan: zuster Anna, die de sleutel heeft van de apothekerskast.

De Russische schrijver Boelgakov schreef het verhaal ‘Morfine’ in 1926, naar aanleiding van zijn eigen ervaringen als districtarts. Een nog altijd actueel relaas over dit goddelijke maar levensgevaarlijke geneesmiddel. Nu maken de jonge componiste Anna Mikhailova en regisseur/librettist Annechien Koerselman hiervan een prikkelende en adembenemende muziektheatervoorstelling.

SPEELDATA
20 november (preview tijdens het Lunchconcert van De Nederlandse Opera) Het Muziektheater Amsterdam
13 december (try-out), Ostadetheater, Amsterdam
14 december (première tijdens het Babelfestival), Ostadetheater, Amsterdam
15 december tijdens het Babelfestival, Ostadetheater, Amsterdam
10 januari Korzo theater, Den Haag
15 februari Concordia theater, Enschede
11 mei Korzo theater, Den Haag tijdens Dag in de Branding
Dit is een single diamond productie: compositietalenten uit de hedendaagse muziek en regietalenten uit de Nederlandse theaterpraktijk werken voor het eerst met elkaar samen aan een avondvullende muziektheatervoorstelling.
Compositie: Anna Mikhailova | Regie & Libretto: Annechien Koerselman | Met Tiemo Wang (bariton) als Polyakov & Caroline Cartens/Mijke Sekhuis (sopraan) als Anna | Contrabas: Pieter Smithuijsen/Rozemarie Heggen | Trompet: Sef Hermans | Slagwerk: Mei-yi Lee | Licht: Nico Kraeima | Artistieke begeleiding: Sylvia Stoetzer
Black Perfume is een nieuwe diamonds productie van de Diamantfabriek, productiekern voor hedendaags muziektheater en kleinschalige opera in Amsterdam.

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door: Het Babelfestival, Ostadetheater, Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Anna Mikhailova

Anna Mikhailova is componiste, beeldend kunstenaar en musicus. Ze studeerde compositie, orgel en koto aan het Conservatorium van Moskou en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook studeerde ze Compositie voor Filmmuziek in Chicago en volgde zij de Master Muziektheater bij Codarts Rotterdam.

Bij de Diamantfabriek maakte zij in 2012 de opera Black Perfume samen met regisseur Annechien Koerselman en bij Codarts de opera Constant Tranzit, bij Gaudeamus de opera Psychogeografie. Ze maakt naast haar muziektheaterwerken en composities als kunstenaar performances en installaties.

“Ik hou van muziek en van experiment. De Diamantfabriek biedt de mogelijkheid om nieuw muziektheater te maken en projecten te initiëren in het genre dat mij het meest interesseert. Muziektheater maken is teamwork en geeft verschillende kunstenaars de kans om samen te werken. Daar kijk ik naar uit.”

Annechien Koerselman

Annechien Koerselman studeerde als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien heeft ze zeer veel toneelvoorstellingen geregisseerd, zoals o.a. Atalanta van Peer Wittenbols (Oostpool, 2004), Blauwbaard van Dea Loher (Atelier d./de Frequentie, 2004), het zelf geschreven stuk De Vliegende Hollander (Theatergroep Het Vervolg, 2006) en Amanda van Walter van den Broeck (Theaterproductiehuis Zeelandia, 2008). Muziek speelt in al haar voorstellingen een grote rol. Daarom is het niet verwonderlijk dat Annechien de afgelopen jaren meer en meer muziektheater en opera is gaan maken. Zo heeft ze o.a. de zelfgeschreven muziektheatervoorstellingen De Muziekfabriek (Oorkaan/Calefax Rietkwintet 2010) en De Wolf en de Zeven Geitjes (Sonnevanck, 2009) geregisseerd. Daarnaast regisseerde ze in seizoen 2009/2010 de opera L’isola disabitata van Haydn bij De Nationale Reisopera en de muziektheatervoorstelling Mooie Anna van Marjolein Bierens bij Zeelandia. Recent is de voorstelling Goud van Flora Verbrugge op muziek van componist Leonard Evers succesvol bij Theater Sonnevanck in première gegaan. Naast regisseren bewerkt Annechien regelmatig romans voor toneel en schrijft ze toneelstukken. Zo gaat eind december 2012 haar bewerking van het sprookje Marfoesjka de Vorst bij het Internationaal Kamermuziekfestival van Janine Jansen in reprise. Voor meer informatie: http://www.annechienkoerselman.nl

Foto: Monique Kooijmans


 © Foto: Robert Benschop

Trailer Black Perfume '12 Diamantfabriek from Diamantfabriek on Vimeo.

donderdag 13 december 2012
OSTADETHEATER AMSTERDAM, BABELFESTIVAL

13 dec - 20.30 uur (try-out)    

14 dec - 20.45 uur (première)                  

15 dec - 20.45 uur

Tickets: 
Try-out € 13/€ 11
Première/voorstellingen € 15/€ 13
Combi-ticket voor 2 voorstellingen € 22,50/€ 18,50

klik hier voor reserveringen en ticketinformatie Babelfestival


dinsdag 20 november 2012
HET MUZIEKTHEATER AMSTERDAM
Preview Lunchconcert De Nederlandse Opera
12.30 - 13.00 uur
toegang gratis